През 1894г. След Китайско-японската война Корея получава независимост от Китай. Прочетете ощеПрез

...
През 1894г. След Китайско-японската война Корея получава независимост от Китай. Прочетете ощеПрез
Коментари Харесай

На този ден: В катастрофа загиват футболните легенди Гунди и Котков

През 1894г. След Китайско-японската война  Корея получава самостоятелност от Китай
Прочетете още
През 1908г. в Сибир е записана голяма детонация, която се допуска, че е провокирана от рухване на така наречен " Тунгуски астероид ".

През 1971г. се случва една от най-големите нещастия в българския футбол. На път за бенефисен мач съотборниците в Левски  Георги Аспарухов и Никола Котков умират в автомобилна злополука  в прохода " Витиня ". 

Колата се удря в камион, който излиза от черен път. Двамата умират намясто. 

Гунди е разгласен за най-великия български футболист на XX век. Той е заслужил занаятчия на спорта и притежател на сребърен „ Народен медал на труда “ през 1965 г. На негово име е кръстен стадионът на Левски в София. 

Гунди е обвързван и с историята на Ботев, като отбива военната си работа в Пловдив и започва за огромния футбол точно от Ботев. Никола Котков пък започва от Локомотив София. 

Двамата са и национали и считани за едни от най-големите футболисти на България от предишния век.



През 1971г.  екипажът на руския галактически транспортен съд Союз 11 умира при завръщането си на Земята , след приключване на въздуха през развалена клапа. Тримата души на кораба Георгий Доброволски – пълководец, Владислав Волков – бординженер и Виктор Пацаев – космонавт-изследовател умират. Причината е, че капсулата се е разхерметизирала, откакто е навлязла в земната атмосфера.  Това е първият и единствен случай на гибел в Космоса.

През 1993г. писателката Блага Димитрова подава оставка като вицепрезидент на България. Димитрова е вицепрезидент на първия демократично определен президент на България Жельо Желев. 

През 1999г. българското държавно управление продава 75% от националния транспортьор самолетна компания Балкан на израелската компания Зееви Груп.

Роден е някогашният български министър  Георги Кьосеиванов . Рожден дан честват българският политик  Анастасия Димитрова - Мозер , която е щерка на Г.М. Димитров един от първите български десиденти.

Родена е и най-хубавата българска плувкиня за всички времена  Таня Богомилова . Златна медалистка от Олимпийските игри в Сеул през 1988г. и европейска шампионка от 1985г.

Световният първенец в тежка категория  Майк Тайсън  също е рожденик, както и най-хубавият плувец за всички времена  Майкъл Фелпс

Умира огромният български писател  Николай Хайтов .

 Николай Хайтов

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР